onsdag 25 februari 2009

Idas Brygga

Krögaren

-1997 drömmen är verklighet, restaurangen är färdig byggd.70 sittplatser inomhus och ca. 60 utomhus oms. Första året ca 4 miljoner.
Öppning den 14 Maj och vilken start det var helt galet.
Tanken att vi skulle vara 2 i köket och 2 i servisen gick åt fanders direkt.
Fick anställa fler i servisen och samtidigt fick jag och Matthias jobba skiten ur oss i köket..
efter ca. 2 månader så tycker någon att vi bränner ner Idas Brygga.
Personerna eller personen, tar en stor dunk med bensin ur en intilliggande båt och skapar bensinbomber som placeras ut i matsalen.
Vi sår inför ett kaotiskt faktum Matsalen är helt utbränd, medans köket klarat sig med rökskador.
Måste mobilisera styrka snabbt, vilket man endast kan göra om man har bra personal och goda vänner och inte minst starka släktingar.
På en vecka så står ett serveringställt på bakgården och köket är sanerat.
Hade vi inte klarat att mobilisera styrka då så hade inte Idas Brygga funnits idag.
Uttrycket som jag gärna använder – det som inte dödar, härdar..
Ja visst gör det, men till vilket pris.Första året var ett bergodalår ena stunden förtvivlan och maktlöshet, rädsla för att det skulle vara personligt mot familjen, rädd att barnen var hemma själv
- till att hundarna skulle bli utsatta för något.
Kan tyckas knepigt kanske, men hjärnan lever sitt eget liv och tänker sina egna tankar. Nu med facit i hand så var det ”bara” verksamheten man inte ville skulle finnas kvar, antagligen. Men ur maktlöshet väcks också starka band mellan människor..Man ser vilka människor man alltid kan lita på, och stödet från familjen är ovärderlig.När man har förverkligat en dröm är man otroligt nöjd, och sårbar. Att få drömmen förstörd över en natt är obegripligt starkt, från att man tänkt framåt så börjar man gräva i tankar bakåt, med ”varför” frågor, inte lätt.Att ena dagen vara helt normal i sina dagliga tankar, till att gå på en skör tråd som lika bra kunde ha skapat ett mänskligt kolli, för en lång tid, kanske för alltid. Det är en märklig upplevelse och erfarenhet.Som tur var så fick jag styrkan att gå vidare, med att kämpa och bygga upp igen. I mitt inre var det ofta kaos, ledsen till arg, samtidigt som du ska fungera som mamma och fru..Med mycket hjälp så står vi på ruta ett igen efter ca.2 månader.1997 kan man väl sammanfatta som ett ”prövande år” men med mycket glädje och sorg..
Men vi går ur året starka för nu kan det bara bli bättre…..; )
De närmsta åren efter 97 präglas av att verksamheten växer, större restaurang, mer sittplatser, mer personal, osv. men vi älskar det.. hårt men kul. Idas Brygga får bra betyg, tack vare att vi vågat satsa på kvalité inte falla för snabba pengar. Vi fortsätter under alla åren att bygga upp vårt varumärke, med kvalité, mänsklighet, kärlek. Goda relationer till gäster och till leverantörer.

Våga tro på Karlsborg som ort och att ge våra gäster trots liten ort det man förtjänar, något lite extra.
Servicen att ha öppet året runt , trots tuff vinter säsonger,

skapa ett boende som är lite utöver det vanlig med ett kanon läge.
Idag vet vi att vi har satsat rätt men visst har det funnits stunder man undrat vad håller vi på med..

Idag omsätter Idas ca 14 miljoner så under tio år har vi ökat från 4 -till 14 miljoner, det är jag både stolt och glad för.
Men det är inte omsättningen man lever på så som banken skulle ha frågat, hur mycket blir det kvar då.. ja det kan man få undra, jag vet ; )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar